Eriyen buzullar, 21. yüzyılda deniz seviyesini 2 cm yükseltti

Edinburgh ve Zürih Üniversiteleri Araştırması: Dünya Buzulları 6.542 Trilyon Ton Kaybetti

Edinburgh ve Zürih Üniversiteleri tarafından yürütülen araştırmaya göre, dünya genelindeki buzullar son dönemde toplamda 6.542 trilyon ton büyük bir kayba uğradı. Bu kayıp, yılda ortalama 273 milyar ton buzun erimesi anlamına geliyor. Bilim insanları, bu miktarın dünya nüfusunun 30 yıllık su tüketimine denk geldiğini vurguluyor.

Araştırma, bu yüzyılda buzulların toplam hacminin yaklaşık %5’ini kaybettiğini ortaya koydu. Bölgesel olarak ise farklılıklar bulunmakta; Antarktika ve alt Antarktika adalarındaki buzullar %2’lik bir hacim kaybı yaşarken, Orta Avrupa’daki buzulların %39’u eridi.

Edinburgh Üniversitesi Jeobilimler Fakültesi’nde görev yapan Prof. Noel Gourmelen, araştırmanın eş yazarlarından biri olarak, “Bu rakamlar gerçekten çarpıcı. Bazı bölgelerde değişim çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor” diyor.

Araştırmacılar, 2012-2023 döneminde eriyen buz miktarının bir önceki on yıla göre %36 daha fazla olduğunu belirledi. Northumbria Üniversitesi Coğrafya ve Çevre Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Andrew Shepherd ise, “Buzulların erime hızı sürekli artıyor. Deniz seviyesinde meydana gelen her küçük artış, kıyı taşkınlarını daha sık hale getiriyor. 1 cm’lik deniz seviyesi yükselmesi, dünya genelinde 2 milyon insanı yıllık taşkın riskine maruz bırakıyor,” diyor.

Buzulların erimesinin sadece deniz seviyesini yükseltmekle kalmadığını, aynı zamanda tatlı su kaynaklarının azalmasına da sebep olduğunu belirten Shepherd, “Yaklaşık olarak 2 milyar insan, buzullardan gelen sulara bağımlı. Bu sebeple buzulların erimesi toplumlar için büyük bir sorun oluşturuyor,” ifadelerini kullanıyor.

Gourmelen, buzulların enerji üretimi açısından da hayati önem taşıdığını belirterek, “Örneğin, İzlanda’da elektriğin %70’i hidroelektrik santrallerinden sağlanıyor. Bu santraller, buzullardan gelen sular olmadan çalışamaz. Benzer durumlar And Dağları’nda ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde, özellikle İsviçre’de de geçerli,” diyor.

Yayımlanan Nature dergisindeki çalışma, dünya buzullarının kütle dengesiyle ilgili en kapsamlı analizlerden biri olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar, okyanus sıcaklıklarının artması sonrasında eriyen buzulların küresel deniz seviyesindeki yükselişe en büyük ikinci katkıyı sağladığını belirtiyor.

Exeter Üniversitesi’nden Prof. Martin Siegert, “2 cm gibi küçük gelebilir, ancak bu sadece küçük buzulların etkisi. Grönland ve Antarktika’daki devasa buz tabakalarının erimesi gibi büyük faktörler hesaba katılmıyor. Buzullar, iklim değişikliğinin göstergelerinden biridir. Onları izlemek, alınan iklim önlemlerinin ne kadar etkili olduğunu anlamamıza yardımcı olacaktır,” diyor.

Related Posts

YouTube iki kişilik aboneliği test etmeye başladı

Bazı premium abonelikler iki ya da daha fazla sayıda kişinin tek bir ücret ile aynı hesabı kullanabilmesine odaklanıyor. YouTube da benzer bir aboneliği test etmeye başladı.

e-Devlet tarife karşılaştırma sistemi erişime açıldı: En uygun tarife kolayca bulunabilecek

Tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet üzerinden erişme açıldı. Vatandaşlar artık cep telefonu ve sabit internet tarifelerini/kampanyalarını BTK tarife karşılaştırma sayfası üzerinden kolaylıkla yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı …

Steam kullanıcılarının tercihi netleşiyor: Windows 11 yine yükseldi!

Steam’in aylık Yazılım ve Donanım raporunun Nisan sürümü yayınlandı. Rapora göre Windows 11, oyuncular arasında çok daha iyi bir performans gösteriyor. Peki ya donanım tarafında durum nasıl? Gelin birlikte bakalım…

Türkiye’nin nükleer denizaltı hedefi resmen doğrulandı

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine verdiği özel röportajda Türkiye’nin milli denizaltı projeleri kapsamında birden fazla platform üretmeyi ve bu alanda ihracat yapmayı …

İskoçya’da düşük frekanslı uğultu gizemi: Herkes bu sesin kaynağını arıyor

İskoçya’nın batısındaki küçük Lewis Adası’nda duyulan “50 Hz uğultusu” bir anda gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Google NotebookLM kendi uygulamasına kavuşuyor

Google genelde son kullanıcıya yönelik yapay zekâ özelliklerini Gemini ara yüzü üzerinden sunuyor ancak akademik gibi görünse de herkesin kolay bir şekilde yararlanabileceği ikinci bir ara yüzü daha var.  Google NotebookLM cebinize giriyor …