‘Köy Üniversitesi’nde çok yönlü eğitim

MAKÜ Köy Üniversitesi Projesi İle Köylerde Eğitim Seferberliği Başlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından yürütülen ‘Köy Üniversitesi Projesi’ mart ayı itibariyle başladı. Proje kapsamında, 2 aylık süreçte Burdur’da bulunan 12 köyde yaklaşık 600 köylüye ulaşıldı. Proje kapsamında, cami, köy kıraathanesi, tarla, çiftlik, ahır ve aile işletmelerinde köylülere tarım, hayvancılık, kültürel etkinlikler, sağlık hizmetleri gibi çeşitli alanlarda eğitimler verilmektedir. Projenin bir parçası olan üniversite öğretim üyeleri gönüllü olarak yer alırken, öğrenciler de eğitimlere aktif olarak katılmaktadır. Proje, köyde yaşayan bireylerin sadece üretim süreçlerinde değil, aynı zamanda günlük yaşamlarında, komşuluk ilişkilerinde, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında da kendilerini geliştirmelerini hedeflemektedir.

‘Hocalar Gönüllü Olarak Katkı Sağlıyor’

Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Umut Yanardağ, Köy Üniversitesi projesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Eğitim, mentörlük, araştırma, gönüllülük faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir kırsal kalkınma projesi. 5 ilçede, 31 köyde 28 ay boyunca akademisyenler; ilahiyatından diş hekimliğine, konservatuvarından veteriner hekimliğine, sosyal hizmet bölümünden psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne kadar üniversitenin hemen hemen tüm birimlerinin hocaları gönüllü olarak katkı sunmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerimiz de sosyal sorumluluk çalışmalarına gönüllü olarak katılmaktadır,” açıklamasında bulundu.

Projede çalışmalar yapmak için köyleri demografik özelliklerine göre çocuk köy, genç köy ve yaşlı köy olarak ayıran Yanardağ, “Bazı köylerde neredeyse hiç çocuk bulunmamaktadır. Bazı köylerde ise ilkokul ve ortaokul mevcuttur. Bu nedenle ihtiyaçlara göre eğitim çalışmalarını planlamamız gerekmektedir,” dedi.

Öğrenciler De Katılıyor

Üniversite öğrencilerinin köydeki eğitimlere katıldığını belirten Yanardağ, “Biz öğrencilerin uygulamalı olarak öğrenmesini hedefleyen bir üniversitede çalışıyoruz. Öğrencilerimiz için köyleri saha haline getiriyoruz. Öğrenci istediği zaman hocasıyla birlikte gidip uygulamaları deneyimleyebilmektedir. Öğrencilerimizi hocanın gözetiminde sahaya gönderiyoruz. Öğrencilerin pratiği deneyimlemesi için köyler birer staj alanı olmaktadır. Böylece öğrenciler daha erken öğrenmektedir,” şeklinde konuştu.

‘Ahırda Bile Eğitim Verildi’

Mart ayından bu yana 12 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Yanardağ, “İlk eğitimimizi Büğdüz köyünde pozitif yaşlanma konusunda başlattık. İlahiyat hocalarımız ise camide vaaz verdiler. Mekan sıkıntısı yaşadığımız durumlarda ahırlarda dahi eğitim gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde ise küçük bir alan bulup orada eğitim verdik. Her etkinlik genellikle 30-40 kişilik gruplarla yapılmaktadır. Şu ana kadar 400-450 kişiye ulaştık. Daha kalabalık etkinliklerle birlikte ise katılımcı sayısı 80-100 kişiye kadar çıkabilmektedir. Toplamda 550-600 kişiye eğitim vermiş bulunmaktayız,” şeklinde konuştu.

Eğitime katılan Susuz Köyü Muhtarı Hasan Karatay, “Yaptığımız etkinliklerde köy halkımız ve öğrenciler olarak 2 etkinlik gerçekleştirdik. Veteriner Fakültemizden gelen arkadaşlarımızın katkılarıyla hayvansal sıkıntılarımızı çözme fırsatı bulduk. Bu etkinlikler bizim için oldukça anlamlı,” dedi.

Related Posts

Konya’da fay hattı var mı, deprem bölgesi mi? Konya’da deprem riski var mı, hangi ilçelerde var? Konya deprem risk haritası

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve genellikle deprem riskinin düşük olduğu düşünülen Konya, son yıllarda yaşanan sarsıntılarla gündeme gelmeye devam ediyor. 15 Mayıs 2025’te Kulu ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, “Konya’da fay hattı var mı?”, “Konya deprem bölgesi mi?” ve “Konya’da deprem riski var mı?” sorularını yeniden öne çıkardı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre, Konya, Akşehir-Ilgın Fayı, Tuzgölü Fayı, Ecemiş Fayı ve Konya Fay Zonu gibi aktif fay hatlarına ev sahipliği yapıyor. İşte Konya deprem risk haritası

10-11 Mayıs hafta sonu sınav takvimi || Bu hafta sonu hangi sınavlar var, ne sınavı var, saat kaçta?

10-11 Mayıs 2025 hafta sonu sınav takvimi adayların gündeminde yer alıyor. Türkiye genelinde öğrencilerin ve sınav adaylarının yoğun bir sınav takvimiyle karşı karşıya olduğu bir dönem olarak öne çıkıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve diğer eğitim kurumları tarafından düzenlenen sınavlar, binlerce adayın geleceğini şekillendirecek kritik bir dönemeçte. Peki, 10-11 Mayıs 2025 Cumartesi ve Pazar hangi sınavlar var, ne sınavı var, saat kaçta başlayacak?

Aşure Günü ne zaman başlayacak, kaç gün sürecek? 2025 Diyanet takvimi ve Muharrem Ayı bilgileri

Şevval ayının sonuna yaklaşılması ve peş peşe gelen İslam inancındaki 3 haram ay yani Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayından oluşan yaklaşık 90 günlük süre öncesi geri sayımda sona yaklaşıldı. Bu ayların başlangıç tarihleri ile birlikte aynı zamanda yeni Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayı başlangıcı özellikle araştırılıyor. Bununla birlikte bu ayın 10. günü olan Aşure Günü tarihi de sorgulanıyor. Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

AGS başvuruları başladı mı, nasıl yapılır? AGS başvuru ücreti ne kadar?

Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (2025 MEB AGS) için geri sayım başladı. 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek sınav, 13 Temmuz’da yapılacak. Peki, AGS başvuruları başladı mı, nasıl yapılır? AGS başvuru ücreti ne kadar?

TBMM tatil tarihi 2025 | Meclis ne zaman kapanacak, Türkiye Büyük Millet Meclis tatile girdi mi?

TBMM 28. Dönem 3. Yasama Yılı’nın son günlerine girildi. Gündeme ilişkin önemli kararların alındığı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarına devam ederken, Meclis ne zaman kapanacak? sorusu da kamuoyunun gündemine geldi. TBMM yeni haftada yoğun mesaisini sürdürecek. Meclis Genel Kurulu’nda 112 Acil Çağrı Merkezine yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Son olarak TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 9 maddesi daha kabul edildi. Peki, TBMM ne zaman tatile giriyor 2025? Türkiye Büyük Millet Meclis tatile girdi mi? İşte, Meclis tatil tarihi ve ayrıntılı bilgiler.

Netflix yeni nesil televizyon deneyimini tanıttı

Netflix yeni nesil televizyon deneyimini tanıttı