Mucize otun neredeyse faydalı olmadığı hastalık yok

Doğal ürünler ve şifalı bitkiler son zamanlarda popülerlik kazandı. Ancak bunlara güvenmeden önce doktorunuza danışmanız çok önemli.

Birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu söylenen karnıyarık otu ise merak uyandırdı.

Peki karnıyarık otu nedir?

Karnıyarık otu, Plantaginaceae ailesinden Plantago psyllium L. adlı çok yıllık bir otsu bitkidir.

Dünyada 300’e yakın çeşidi olan karnıyarık otunun 21 çeşidi Türkiye’de yetişmektedir.

Karnıyarık otunun sağlığa faydaları nelerdir?

Karnıyarık otunun tohumları, suda çözünmeyen lifler bakımından zengindir. Bu lifler, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sistemine fayda sağlar.

Karnıyarık otu kapsülü, kalın bağırsakta dışkının rahat atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, bağırsaklarda iltihap, basur, yara gibi sorunlara yol açan hastalıkların ya da hassas bağırsak sendromunun belirtilerini hafifletir.

Karnıyarık otu, ishal gibi bağırsak bozukluklarının önlenmesinde ve tedavisinde de rol oynar. İshal durumunda, karnıyarık otu suyla karıştırılarak içilebilir.

Karnıyarık otu, karaciğerde kolesterolün metabolizmasını destekler. Böylece, kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.

Karnıyarık otu, şeker hastalığına karşı da koruyucu ve iyileştirici etkiye sahiptir. Pankreas iltihabını azaltır, bağırsakta şeker emilimini yavaşlatır ve kan şekerini dengeler. Ayrıca, insülin ve glukagon hormonlarının salgılanmasını düzenler.

Karnıyarık otu, stresi azaltmaya da yardımcı olur. Stres, depresyon, baş ağrısı, göz yorgunluğu, mutsuzluk, takıntı gibi ruhsal sorunlara neden olabilir. Karnıyarık otu, bu sorunların üstesinden gelmeye katkıda bulunur.

Karnıyarık otu nasıl tüketilir?

Karnıyarık otunun en etkili kısmı, ekstre edilerek ürüne dönüştürülen bölümüdür. Ekstre edilen karnıyarık otu, toz haline getirilir. Karnıyarık otu tozu, doğrudan kullanılabilir, kapsül veya tablet şeklinde alınabilir ya da çay olarak demlenebilir.

Related Posts

“Ayağımı artık kesin” diyen hasta larva tedavisi ile yürüyerek taburcu oldu

Yıllardır şeker hastalığı nedeniyle ayağındaki kronik yara kapanmayan 59 yaşındaki Aydın Akat, uygulanan larva tedavisiyle yeniden yürüdü.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Bilim insanları, zararlı mikropları yok eden yeni bir duvar boyası geliştirdi. Yenilikçi boya, düşük maliyetli ve dayanıklı bir malzeme olması sayesinde geniş kullanım potansiyeline sahip.

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

Çeltek’te Trafik Kazası: Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

ÖLÜ SAYISI 2’YE YÜKSELDİ Merkeze bağlı Çeltek köyü yakınlarında Halil İbrahim Naçar (26) yönetimindeki 58 AEJ 663 plakalı otomobil ile öğretmen ve sağlık personeli taşıyan Burak Naçar’ın (25) kullandığı 48 ATY 416 plakalı servis minibüsünün …