40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Sağlıklı Beyin İçin Önlemler Alın!

Son araştırmalar, belli yaşam tarzı tercihlerinin 40 yaş civarında başlamasının 60 yaş ve üstündeki demans riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.

Gerontolog Dr. Nina Smirnova, 40–50 yaş aralığının sağlıklı beyin ömrünün temellerinin atıldığı veya hızla aşınabileceği kritik bir dönem olduğunu vurguluyor.

1. Kronik Uyku Eksikliği

Çoğu orta yaş yetişkin, iş veya sosyal yaşam baskısıyla günde 6–7 saatin altına düşen uykuyu “geçici fedakarlık” olarak görüyor. Ancak düzenli uyku yoksunluğu, toksik protein birikimine ve demans riskinin artmasına zemin hazırlıyor.

2. Sosyal İzolasyon ve Entellektüel Uyarım Eksikliği

Teknoloji çağında sosyal hayatın sınırlı olması ve pasif ekran alışkanlıklarının artması, bilişsel işlevlerde gerilemeye neden olabiliyor. Sosyal ve zihinsel açıdan aktif olmanın demans riskini azalttığı biliniyor.

3. Kontrolsüz Kronik Stres

Yüksek kortizol düzeyleri, hafıza merkezinde gerilemeye yol açarken stres yönetimi tekniklerine başvurmamak ileride bilişsel bozukluk riskini artırabilir.

4. Dengesiz Beslenme ve Hareketsizlik

Doymuş yağ ve basit karbonhidrat ağırlıklı beslenme, beyin sağlığını olumsuz etkilerken düzenli egzersiz nörojenezi destekleyerek beyin dokusunun canlı kalmasına yardımcı olur.

Beyin Sağlığınızı Korumak İçin Öneriler

  • 7-8 saat düzenli uyku
  • Haftada en az 150 dakika orta düzeyde egzersiz
  • Sosyal etkinlikler ve yeni beceri öğrenimi
  • Meditasyon, nefes egzersizleri gibi stres yönetimi teknikleri
  • Omega-3 ağırlıklı Akdeniz diyeti
  • Kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri kontrolleri
  • Sigara ve alkol tüketiminin sınırlandırılması
  • Bulmaca, okuma ve yaratıcılığı teşvik eden zihinsel aktiviteler

Orta yaşta benimsenen sağlıklı alışkanlıkların ilerleyen yıllarda beyin fonksiyonlarınızı korumanın en etkili yolu olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Bebekler için geliştirilen ilk sıtma ilacı onay aldı

Sıtmaya yakalanan bebek ve 5 kilograma kadarki küçük çocukların tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ilk sıtma ilacı, İsviçre’nin resmi ilaç denetim kurumu Swissmedic tarafından onaylandı.

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Yeni bir araştırma, bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerin bırakma sürecinde ciddi yoksunluk belirtileri yaşadığını ortaya koydu. Baş dönmesinden mide bulantısına kadar uzayan semptomlar aylarca sürebiliyor…