Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Trabzon’da Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Uzmanlar Uyarıyor

Ülke genelinde yaşanan aşırı sıcaklar, özellikle Trabzon’da etkisini göstermeye devam ediyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, serinlemek isteyenleri deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanlara yönlendiriyor. Uzmanlar, öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklara maruz kalmanın, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Sıcak Hava Dalgası Geliyor, Risk Gruplarına Dikkat”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, önümüzdeki hafta Türkiye genelinde sıcak günlerin yaşanacağını ve Avrupa’da uzun süredir devam eden aşırı sıcaklar nedeniyle ölüm vakalarının raporlandığını belirtiyor. Özellikle bebekler, yaşlılar, kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk altında. Açık havada çalışanlar, aşırı efor sarf edenler ve sporcular da sağlık sorunları yaşayabilir.

Uzmanlar Uyarıyor: Sıcaklık Yönetimine Dikkat Edin

Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde riskli bireylerin direk güneş altında bulunmamaları gerektiğini vurguluyor. Ayrıca kapalı ortamlarda ve gölgesiz yerlerde bulunmamalarını, ağır yağlı yemeklerden kaçınmalarını, rahat ve bol kıyafetler giymelerini ve sıvı alımını artırmalarını öneriyor. Aşırı sıcaklara maruz kalan hastaların, serinletici önlemler alınmadan önce doktora başvurması gerekmektedir.

Alkol ve İlaç Kullanımı Riski Artırabilir

Risk grubundaki bireylerin alkol tüketiminden kaçınmaları ve bazı ilaçların sıcak çarpması riskini artırabileceğini unutmamaları gerekiyor. Güneş altında bulunurken mutlaka koruyucu ekipmanlar kullanılmalı ve klimaların ani ısı düşüşleri cilt ve solunum yollarına zarar verebileceğinden kademeli bir şekilde kullanılmalıdır.

Related Posts

Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Ofiste oturarak çalışanlar için sürekli sağlık uyarıları yapılıyor. Günlük olarak yapacakları egzersizler ile bu sağlık sorunlarını uzun vadede engelleyebilecekleri de uzmanlar tarafından söyleniyordu fakat yeni yapılan bir araştırmada oturarak çalışmanın beyne verdiği zararın egzersiz ile de geri döndürülemez olduğunu ortaya koydu.

Bebekler için geliştirilen ilk sıtma ilacı onay aldı

Sıtmaya yakalanan bebek ve 5 kilograma kadarki küçük çocukların tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ilk sıtma ilacı, İsviçre’nin resmi ilaç denetim kurumu Swissmedic tarafından onaylandı.

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.