Bebekler için geliştirilen ilk sıtma ilacı onay aldı

Novartis Tarafından Yeni Bir Sıtma İlacı Geliştirildi

İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis’in geliştirdiği yeni ilaç, Swissmedic testlerinden başarıyla geçerek bebek ve küçük çocukların tedavilerinde kullanımı onaylanan ilk sıtma ilacı haline geldi. Bu yeni ilaç, eski tedavilerde bebeklerde görülen doz aşımı riskine karşı çözüm sunmayı amaçlıyor.

Novartis’in planları arasında, ilacın birkaç haçta içinde sıtma oranlarının en yüksek olduğu ülkelerde kar amacı gütmeksizin kullanıma sunulması bulunuyor. Swissmedic’in internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, ilacın diğer ülkelerde de onay almasının ardından piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Novartis ve Sıtma İlaçları Girişimi (MMV) işbirliği ile geliştirilen ilaç, Afrika ülkeleri Burkina Faso, Fildişi Sahili, Kenya, Malavi, Mozambik, Nijerya, Tanzanya ve Uganda’da ilk olarak dağıtılacak. “Coartem Baby” ya da “Riamet Baby” adlı ilaç, 5 kilogramdan hafif çocuklar ve bebekler için güvenli görülüyor.

MMV CEO’su Martin Fitchet’e göre, sıtma dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olup özellikle 5 yaşından küçük çocukları tehdit ediyor. DSÖ’nün 2023 verilerine göre sıtma, çoğunlukla Afrika’da olmak üzere 597 bin ölüme yol açarken, bu ölümlerin yüzde 76’sını 5 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor.

Swissmedic’in açıklamasına göre, DSÖ ilacın bilimsel değerlendirilme sürecinde Küresel Sıtma Programı kapsamında aktif rol aldı. Yeni sıtma ilacının, bebek ve küçük çocuklar için etkili bir tedavi seçeneği olması bekleniyor.

Related Posts

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Yeni bir araştırma, bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerin bırakma sürecinde ciddi yoksunluk belirtileri yaşadığını ortaya koydu. Baş dönmesinden mide bulantısına kadar uzayan semptomlar aylarca sürebiliyor…