Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Ulaşım Kaynaklı Gürültü Avrupa’nın En Büyük Tehlikelerinden Biri

Bir rapora göre, karayolu, demiryolu ve hava yolu taşımacılığı gibi ulaşım kaynaklı gürültünün, Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki nüfusun %20’sini etkileyen en yaygın ve tehlikeli kirlilik türü olduğuna dikkat çekiliyor.

Uzun süreli ve yoğun gürültü kirliliğine maruz kalan 17 milyon kişi, ciddi uyku bozuklukları yaşarken, yaklaşık 5 milyon kişi de etkilendiği belirtiliyor. 2021 verilerine göre, Avrupa’da ulaşımdan kaynaklanan gürültü kirliliği, sadece yetişkinleri değil çocukları da ciddi şekilde etkiliyor.

Vücudu Fark Edilmese Bile Etkiliyor

Gürültüye maruz kalmak, 560 binden fazla çocuğun okuduğunu anlama bozukluğuna, 63 bin çocuğun davranış sorunları yaşamasına ve 272 bin çocuğun aşırı kilolu olmasına neden oluyor. Tüm bu etkiler, gürültünün sadece rahatsız edici olmadığını, aynı zamanda gelecek nesillerin sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor.

Gürültünün Zararları Sigara Dumanından Daha Fazla

Rapora göre, gürüntünün sağlık üzerindeki zararları, pasif sigara dumanı veya kurşun maruziyeti gibi daha yaygın risklerden daha büyük. Ayrıca, ekonomik maliyeti yılda yaklaşık 100 milyar euroyu buluyor.

Avrupa genelinde karayolu gürültüsünden etkilenen kişi sayısı 92 milyon, demiryolu gürültüsünden 18 milyon ve uçak gürültüsünden 2.6 milyon olarak açıklandı. Türkiye’de durum raporda yer almasa da İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde milyonlarca insan gürültü kirliliğinden etkileniyor.

Elektrikli Araçlar Çözüm Sunmayabilir

2017-2022 yılları arasında Avrupa’da gürültüden etkilenen insan sayısı sadece yüzde 3 azaldı. Uzmanlara göre, bu ilerlemeyi hızlandırmak için şehir içi hız sınırlarının düşürülmesi, düşük sesli lastiklerin teşvik edilmesi, toplu taşıma ve yaya/bisikletli ulaşımın desteklenmesi gibi önlemler alınabilir.

Elektrikli araçlar gürültü kirliliğinde beklenen kadar etkili olmayabilir. Çünkü düşük hızlarda ana gürültü kaynağının motor değil, lastik ve yol teması olduğu belirtiliyor.

EEA Direktörü Leena Ylä-Mononen, gürültü kirliliğinin hala basit bir rahatsızlık olarak görüldüğünü ancak bunun gerçekte yanlış bir algı olduğunu belirtiyor. “Gürültünün gelecekteki sağlık ve çevre üzerindeki etkileri yaygın ve ciddidir. Özellikle çocuklar, bu etkilere karşı savunmasızdır.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Yeni bir araştırma, bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerin bırakma sürecinde ciddi yoksunluk belirtileri yaşadığını ortaya koydu. Baş dönmesinden mide bulantısına kadar uzayan semptomlar aylarca sürebiliyor…

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.