Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Uzun Süreli Antidepresan Kullanımı Yoksunluk Belirtilerine Yol Açabilir

University College London (UCL) tarafından yapılan yeni bir araştırma, uzun süreli antidepresan kullanımının ciddi yoksunluk belirtilerine neden olabileceğini gösterdi. Araştırmaya katılanlar arasında, ilacı bırakmaya çalışan uzun süreli kullanıcıların kısa süreli kullanıcılara göre 10 kat daha fazla yoksunluk semptomu yaşadığı ortaya çıktı.

En Sık Görülen Belirtiler Baş Dönmesi ve Vertigo

Araştırmaya göre, katılımcıların %64’ü ilacı bıraktıklarında orta ila şiddetli düzeyde semptomlar yaşadığını belirtti. Baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı ve vertigo en yaygın belirtiler arasında yer aldı. Bu semptomların üçte biri 3 aydan uzun sürerken, %10’u bir yıldan fazla devam etti.

İlacı Bırakmanın Zorluğu

Antidepresan kullanım süresi arttıkça, beyindeki kimyasal dengenin ilaca bağımlılığı da artar. Bu nedenle ilacı ani bir şekilde bırakmak, hem psikolojik hem de fiziksel ciddi sorunlara yol açabilir. Araştırmaya göre, antidepresanı bırakmaya çalışanların %38’i başarılı olamadı. Bu oran uzun süreli kullanıcılar arasında %79’a yükseldi.

Uzmanlar Uyarıyor: Doktor Gözetiminde Bırakın

UCL uzmanları ve psikiyatristler, antidepresanların sadece doktor gözetiminde bırakılması gerektiğini vurguluyor. Doz azaltma planları ve alternatif tedavi yöntemleriyle sürecin daha güvenli hale getirilebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, ilaçların yan etkileri konusunda hastaların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Related Posts

Bebekler için geliştirilen ilk sıtma ilacı onay aldı

Sıtmaya yakalanan bebek ve 5 kilograma kadarki küçük çocukların tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ilk sıtma ilacı, İsviçre’nin resmi ilaç denetim kurumu Swissmedic tarafından onaylandı.

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.