İran’a saldırı Cengiz’e kazandırdı

Çiftçiler DAP Gübre Fiyatlarındaki Artış Nedeniyle Zor Durumda

Son zamanlarda CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iddialarıyla gündeme gelen Cengiz Holding, çiftçilerin zor duruma düşmesine neden olan gübre fiyatlarındaki artışla tekrar konuşulmaya başlandı.

Bir ay önce 19.635 lira olan ÜRE gübresinin fiyatı, şimdi %38.5 artarak 27.192 liraya yükseldi. DAP gübresinin fiyatı ise geçen mayıs ayına göre %12.9 oranında artarak 30.521 lira oldu. Kompoze, amonyum sülfat ve amonyum nitrat gübrelerinin fiyatları da sırasıyla %10.7, %6 ve %3.1 oranlarında arttı.

Artan gübre fiyatları, çiftçilerin emeğinin karşılığını almasını zorlaştırıyor.

Türkiye İthalatçı Durumda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Türkiye, kimyasal gübre hammaddelerinin %90’ından fazlasını ithal ediyor. Gübre fiyatları, dolar kuruna bağlı olarak değişiyor. İran – İsrail savaşının başlaması da ülkedeki gübre fiyatlarını artırdı” şeklinde konuştu. Bayraktar, önceki yıla göre gübre fiyatlarının önemli ölçüde arttığını belirtti.

Mısır, ayçiçeği ve çeltik gibi sıcak iklim tahıllarının gübrelemesi önümüzdeki dönemde yapılacak. Ancak çiftçiler, artan gübre fiyatları nedeniyle zor durumda kaldı. Ayrıca mazot fiyatları da artış gösterdi.

DAP Gübresinde 3 Büyük Oyuncu

Gübre fiyatlarındaki artış, çiftçiler arasında büyük tepki çekti. DAP gübre fiyatlarının belirlenmesinde en büyük rol oynayan şirketler arasında Eti Gübre, Yıldızlar Entegre Holding ve Gübretaş bulunuyor. Bu firmaların fiyatlarındaki artışlar, çiftçilerin maliyetlerini ciddi şekilde etkiliyor. DAP gübresi, ekinin fosfor ve azot ihtiyacını karşılamak için üretilen bir ürün olarak biliniyor.

Related Posts

Batı Akdeniz’in ihracatı arttı

Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üyelerince 6 ayda yapılan ihracat 1 milyar 381 milyon 719 bin 823 dolar oldu.

Plansız ekilen alan karpuzu vurdu

Başta Çukurova olmak üzere bölgede talebin üzerindeki karpuz üretimi, karpuzda fiyatı hızlı düşürüyor. Tarlada 2 liraya kadar düşen fiyat nedeniyle çiftçi ürünü toplamıyor; özellikle nakliye bedelleriyle büyük şehirlerde ise karpuz tezgahta 10-14 lira arasında fiyatlara satılıyor.

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 11,54 milyar dolarlık ihracat

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,06 artışla 11,54 milyar dolara yükseldi.

Demir çeliğin öncü markasından kötü haber! Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Sıddık Kardeşler Haddecilik Sanayi ve Ticaret AŞ, hakkında İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, geçici mühlet kararı verdi. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 SANAYİ KURULUŞUNDAN BİRİYDİ 1967 yılında Karabük’te …

Borsa’dan iki yılın en hızlı günlük yükselişi: Önceki kapanışa göre yaklaşık 550 puan arttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 artışla 9 bin 948,51 puana yükselerek son iki yılın en hızlı günlük yükselişini kaydetti. Bankacılık endeksi yüzde 9,64 ile en çok kazandıran sektör olurken, günlük işlem hacmi 165 milyar lira olarak gerçekleşti.

Zirai don cezası!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yapan 289 işletmeye toplamda 114,7 milyon lira idari para cezası kesti. Kurul, özellikle tarım ürünleri ve gıda sektöründeki fırsatçı firmalara karşı mücadelesini kararlılıkla …