TÜİK, 2024 Yılı Kırmızı Et Üretim İstatistiklerini Açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin kırmızı et üretim istatistiklerini yayınladı. Bu kapsamda, 2023’te 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretimi, 2024 yılında yüzde 11,7’lik bir azalışla 2 milyon 105 bin 895 ton olarak kaydedildi.
Geçtiğimiz yıl içerisinde, sığır eti üretimi yüzde 11,2’lik bir düşüşle 1 milyon 483 bin 42 ton, koyun eti üretimi yüzde 10,5’lik bir gerilemeyle 509 bin 539 ton, keçi eti üretimi yüzde 22,8’lik bir düşüşle 99 bin 532 ton ve manda eti üretimi yüzde 10,4’lük bir azalışla 13 bin 781 ton seviyelerine geriledi.
Son 10 yıla bakıldığında, 2015 yılında toplam kırmızı et üretimi 1 milyon 187 bin 18 ton iken, 2024 yılında 2 milyon 105 bin 895 tona ulaştığı gözlemlendi.
2024 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 70,4’ünü sığır eti, yüzde 24,2’sini koyun eti, yüzde 4,7’sini keçi eti ve yüzde 0,7’sini manda eti oluşturdu.
Kırmızı et üretim tahmini, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması’nda elde edilen demografik verilere dayalı olarak belirlenen “kasaplık güç oranı” ile hesaplanan “iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı” ile “ithalattan kesilen hayvan sayısı”nın ortalama karkas ağırlıkları ile çarpılması suretiyle elde edilmektedir.
Son 2020-2024 Dönemine Ait Kırmızı Et Üretim Miktarları
Yıl |
Üretim Miktarı (ton) |
2020 |
1.785.952 |
2021 |
1.952.038 |
2022 |
2.191.625 |
2023 |
2.384.047 |
2024 |
2.105.895 |