Sağlık Bakanlığından “Altı Bileşenli Karma Aşı” Uygulaması Türkiye Genelinde Başladı
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ‘altı bileşenli karma aşı’ uygulaması ülke genelinde başlatıldı. Bu aşıyla ilgili merak edilen 5 soru ve yanıtları şu şekilde:
1- Altı bileşenli karma aşı nedir ve hangi hastalıklara karşı koruma sağlar?
Altı bileşenli karma aşı; difteri, tetanos, boğmaca, hemofilus influenza tip b, çocuk felci ve hepatit b hastalıklarına karşı koruma sağlar. Tek bir enjeksiyonla 6 hastalığa karşı bağışıklık kazandırır.
2- Karma aşı uygulaması hangi dönemi kapsar?
Altı bileşenli karma aşı, bebeklik ve erken çocukluk dönemlerindeki bireyleri kapsar.
3- Karma aşı uygulaması ne zaman yapılacak?
Aşı takvimine göre, 2, 4, 6 ve 18. aylarda rutin olarak uygulanacaktır.
4- Karma aşı uygulaması nasıl gerçekleştirilecek?
Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen altı bileşenli karma aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri ve diğer sağlık kurumlarında ücretsiz olarak uygulanacaktır. Önceki dönemde beş bileşenli karma aşı ile aşılanan çocukların tamamlama dozları altı bileşenli karma aşı ile yapılacaktır.
5- Çocukluk çağı aşılarının önemi nedir?
Aşılar, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkili yolu olarak kabul edilir. Toplum ve birey sağlığı açısından, çocukların kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, su çiçeği, hepatit gibi ciddi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanması büyük önem taşır. Aşı karşıtlığı ise toplumsal bağışıklığı zayıflatır ve daha önce kontrol altında tutulan hastalıkların yeniden ortaya çıkma riskini artırır.
More Stories
Kalp krizinin çok önemli sinyalleri!
Şırnak’ta Kömür Ocağında Kaya Parçasının Altında Kalan Şoför Hayatını Kaybetti
Bu kahveyi içmeden önce iki kez düşünün