Sağlıkta yeni dönem başlıyor; organ bağışından dijital onaya kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapılacak

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu TBMM’ye Sunulan Yasa Değişikliğini Değerlendirdi

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa değişikliği teklifini “tarihî bir adım” olarak nitelendiriyor. Memişoğlu, sağlık sistemini ileriye taşıyacak önemli düzenlemelerin kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

Bakan Memişoğlu, TBMM Başkanlığı’na sunulan “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamındaki Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda yapılacak düzenlemeleri açıkladı.

Memişoğlu’nun duyurduğu değişiklikler şu şekildedir:

  • Organ bağışında dijital başvuru imkanı sunulacak ve bağışçının kararı esas alınacak.
  • Özel hastane kadrosunda çalışan hekimler iki farklı sağlık kuruluşunda hizmet sunabilecekler.
  • Sağlık hizmetleri yeni meslek tanımları ile güçlendirilerek optisyenlerin meslek örgütleri aktifleştirilecek.
  • Tıbbi işlem ve uygulamalar için hasta onayları dijital ortamda alınabilecek.
  • İlaç tedarik zinciri ve tıbbi cihaz alanlarında denetimler artırılacak.
  • Özel sağlık kurumlarının tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri daha sıkı bir şekilde takip edilecek.
  • Tıbbi kenevirden elde edilen ürünlerin üretim ve satışı daha sıkı kurallara bağlanacak.

Bakan, açıklamasında “Bugün geldiğimiz noktada sahip olduğumuz bilgi birikimi, teknik kapasite ve nitelikli insan gücü ile çok daha ötesini hedeflediğimizi açıkça ifade etmek istiyorum. Sağlıklı Türkiye Yüzyılı ve Küresel Sağlıkta Lider Türkiye vizyonumuza emin adımlarla ilerliyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Yeni bir araştırma, bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerin bırakma sürecinde ciddi yoksunluk belirtileri yaşadığını ortaya koydu. Baş dönmesinden mide bulantısına kadar uzayan semptomlar aylarca sürebiliyor…

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.