Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Batık Krediler Artıyor

Enflasyonla mücadele sürecinde yükü ağırlaşan sanayi sektörü alarm vermeye başlarken, tekstil ve hazır giyim firmalarının batık kredileri hızla artıyor.

Sözcü’de yer alan habere göre; son iki yıldır ihracat ve istihdamda büyük kan kaybeden tekstil ve hazır giyim sektöründe borçlar katlanıyor, krediler batıyor. Yüksek finansman maliyetleri ile iki sektörün toplam kredi borçları bir yılda yüzde 43,4 artarken, batık kredi tutarı ise yüzde 69 arttı.

2 Ayda 1.6 Milyar TL Battı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; ‘Tekstil ve Tekstil Ürünleri Sanayi’ başlığında Nisan 2024’te 419.1 milyar TL olan toplam kredi tutarı Nisan 2025’e gelindiğinde yüzde 43 artışla 601.2 milyar TL’ye ulaştı. Sektörün takibe düşen ve batan toplam borç tutarı ise bir yılda yüzde 69,6 artarak 7.9 milyar TL’den 13.4 milyar TL’ye ulaştı. Toplam batık kredi borcu 54.4 milyar TL olan imalat sanayi içinde, tekstil sektörü, bu borçla en yüksek takibe düşen kredisi bulunan sektör oldu.

Yılbaşından bu yana bakıldığında da özellikle batık kredi tutarında ciddi bir artış görülüyor. Ocak 2025’te 11.8 milyar TL olan batık kredi tutarı Nisan 2025’te 1.6 milyar TL’lik artış ile 13.4 milyar TL’ye çıktı. İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan İSO 500 araştırması sonuçlarına göre ise Türkiye’nin büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan tekstil şirketlerinin 2023 yılında 121.1 milyar TL’ye ulaşan toplam mali borçları 2024 yılında yüzde 41’lik artışla 171 milyar TL’ye ulaştı. Giyim eşyaları imalatında ise 2023 yılında 7.8 milyar TL olan mali borçlar 2024 yılında yüzde 43 atışla 11.2 milyar TL’ye ulaştı.

İhracat Ekside İstihdam Kayıpta

İstihdamda 2024 Ağustos’tan bu yana kan kaybeden tekstil ve hazır giyim sektörü son veri olan mart ayında 1 milyon sınırının altına indi. Temmuz 2024’te 1 milyon 9 bin olan iki sektörün toplam istihdamı Mart 2025 itibarıyla 924 bine geriledi. Bunun 374 bini tekstil sektöründe çalışırken, 550 bini ise konfeksiyonda istihdam edildi. Ocak-mayıs döneminde ihracatta yüzde 3.4 kayıp yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri 10.9 milyar dolarlık ihracata imza attı. 2024 yılında ise hazır giyim ihracatı 17.9 milyar dolar seviyesinde kalırken, tekstilde ise 9.4 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Related Posts

Merkez Bankası’ndan Çin’le kritik adım: O anlaşma yenilendi!

Türkiye ile Çin arasında para takası anlaşması yenilendi. İki ülkenin merkez bankaları tarafından imzalanan anlaşmayla finansal iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Anlaşma, ticarette yerel para kullanımını teşvik edecek.

Satış şirketlerine yetki belgesi şartı: İlk kapsamlı düzenleme geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemlerini denetim altına almak için hazırladığı ilk kapsamlı yönetmelik taslağını kamuoyuna sundu. Amaç; tüketiciyi korumak, yasa dışı piramit yapıların önünü kesmek ve sektörü şeffaf hale getirmek.

Emekli promosyonlarında son durum: Hangi banka ne kadar ödüyor?

Emekli promosyonlarında hangi bankalar öne çıkıyor? Promosyon tutarları nasıl karşılaştırılıyor? En yüksek ödeme hangi bankadan alınıyor? 2025 haziran ayı kampanyalarında neler var? İşte ayrıntılar…

Çin’den vize hamlesi: Endonezya da dahil oldu! Ülke sayısı 55 oldu

Ulusal Göçmenlik İdaresinden (NIA) yapılan açıklamaya göre, Endonezya’nın eklenmesiyle 10 günlük vizesiz geçiş programındaki ülkelerin sayısı 55’e ulaştı. Program kapsamında aralarında ABD, İngiltere, Kanada, Rusya ve Brezilya’nın olduğu ülkelerin …

Yüksekovalı genç köyde kurduğu çiftlikle yumurta üretimine başladı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan genç girişimci Ferdi Yüksekova, köyünde kurduğu tavuk çiftliği ile organik yumurta üretimine başladı. Günlük 800 ile 850 arasında yumurta elde eden Yüksekova, ürünlerini çevredeki marketlere ve bireysel müşterilere satarak gelir elde ediyor.

ABD ile Çin arasında tarife anlaşması sağlandı: Trump oranları açıkladı, Küresel ekonomi derin nefes aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile yapılan ticaret görüşmelerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeye göre ABD, Çin ürünlerinden yüzde 55 oranında tarife alacak. Çin ise ABD ürünlerine yüzde 10 oranında vergi uygulayacak. Bu anlaşma, küresel piyasalar açısından kritik bir dönemece işaret ediyor.