Uzmanlar AYT sorularını değerlendirdi… Matematik ayırt edici olacak

BİLFEN LİSELERİ

YORUMLAMA ve BİLGİ GEREKTİREN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI SORULARI
Türk dili ve edebiyatı sınavında öğrencilerin yorumlama yetenekleri ve bilgi düzeyleri test edildi. Sınav soruları Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun ve oldukça çeşitliydi. Sanatçılar ve eserlerle ilgili çok boyutlu düşünmeyi gerektiren sorular sınavda yer aldı. Toplam 24 sorudan oluşan sınavda, 6 soru anlam üzerineyken, 18 soru edebiyat bilgisine dayanıyordu. Şiir, söz sanatı, divan edebiyatı ve diğer edebi akımlarla ilgili sorular sınavın önemli bir bölümünü oluşturdu. Metinleri karşılaştırabilen, çıkarımlar yapabilen ve farklı anlam katmanlarını görebilen öğrenciler avantaj sağladı. Sınav sadece bilgiyi değil, aynı zamanda düşünme ve anlamlandırma yeteneklerini de ölçtü. Öğrencilerin düşünsel yeterliliklerini test etti.

ORTA ZORLUKTA TARİH SORULARI
Tarih sınavındaki sorular orta zorluk seviyesindeydi. Sosyal Bilimler-1 testinde kronoloji ve temel tarih bilgileri üzerine sorular yer aldı. Tarih sınavında 9., 10., 11. ve 12. sınıf kazanımlarından sorular soruldu. Sosyal Bilimler-2 testinde ise 11 tarih sorusu bulunmaktaydı. Soruların çözümünde tarih bilgisinin yanı sıra yorumlama yeteneği de gerekiyordu. Tarih konularına hakim, düzenli çalışan ve kronoloji bilgisine sahip öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı.

COĞRAFYA SORULARI İLE BİLGİLER TEST EDİLDİ
Coğrafya sınavındaki sorular, 11. ve 12. sınıf müfredatına uygun olarak hazırlandı. Test, bilgi ağırlıklı ve zorlayıcı nitelikteydi. Sosyal Bilimler-1’de 11 ve 12. sınıf kazanımlarından 3’er soru bulunurken, Sosyal Bilimler-2’de ise 11 ve 12. sınıflardan dengeli bir soru dağılımı vardı. Coğrafya sınavı, alan bilgisini, yorumlama yeteneğini ve harita okuma becerilerini ölçmeyi amaçladı. Coğrafya konularına hakim, düzenli çalışan ve coğrafi okuryazarlığa sahip öğrencilerin başarabileceği net ve anlaşılır bir sınavdı.

Related Posts

Okulların açılış tarihi 2025 MEB 2024 2025 takvimi | Yaz tatili ne zaman bitecek, okullar ne zaman açılacak? Okulların açılmasına kaç gün kaldı, Eylül’ün kaçında açılacak?

Yaz tatili ne zaman bitecek 2025? sorusu MEB 2024 2025 çalışma takvimi ile yanıt buldu. 20 milyondan fazla öğrencinin haziran ayında karnelerini alarak girdiği yaz tatilin henüz başında olunmasına rağmen, şimdiden yeni eğitim öğretim yılı takvimi merak konusu oldu. Bakan Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan “2025-2026 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi” genelgesi, eğitim camiasına rehber olacak tarihleri netleştirdi. Yeni eğitim yılında okulların açılış tarihi, uyum eğitimleri, ara tatiller ve yarıyıl tatili gibi önemli süreçler, öğrencilerin ve velilerin planlamalarını kolaylaştıracak şekilde düzenlendi. Bakanlık tarafından hazırlanan takvime göre 2025-2026 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 1-5 Eylül tarihleri arsında uyum eğitimleri düzenlenecek. Peki, okullar ne zaman açılacak, okullar Eylül’ün kaçında açılacak? İşte, 2025-2026 eğitim öğretim yılının başlayacağı tarihle ilgili bilgisi.

İZSU İzmir su kesintisi 24 Haziran 2025 || İzmir’de sular ne zaman, saat kaçta gelecek?

İzmir’de 24 Haziran 2025 Salı günü bazı ilçelerde planlı ve plansız su kesintileri yaşanacak. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), ana boru arızaları, bakım çalışmaları ve altyapı yenileme projeleri nedeniyle birçok ilçede su kesintisi uygulanacağını duyurdu. Kesintilerin çoğu birkaç saatlik sürelerle sınırlı olsa da, bazı bölgelerde 6 saate varan susuzluk bekleniyor. Vatandaşlar, “İzmir’de sular ne zaman, saat kaçta gelecek?” sorusuna yanıt arıyor. Peki, 24 Haziran İzmir’de sular ne zaman gelir?

YKS’ye saatler kaldı… Uzmanından son uyarılar: ‘Bu sınav bir son değil, sadece bir durak’

YKS’ye kısa bir süre kala adaylar için tavsiyelerde bulunan uzmanlar kaygı yönetimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

2025 YKS giriş belgesi renkli mi olmalı? YKS sınav giriş belgesi nasıl alınır?

21-22 Haziran tarihlerinde milyonlarca aday, hayalini kurduğu üniversiteye yerleşebilmek için ter dökecek. Peki, 2025 YKS giriş belgesi renkli mi olmalı? YKS sınav giriş belgesi nasıl alınır?

MEB ÜSTÜN BAŞARI BELGESİ ALMA ŞARTLARI VE KOŞULLARI 2025 || Üstün başarı belgesi nasıl alınır? 2024-2025 başarı belgesi kimlere verilir?

Üstün başarı belgesi alma koşulları ve şartları, 2024-2025 ikinci dönem eğitim ve öğretim sona ererken sorgulanıyor. Okullarda ikinci dönem 20 Haziran 2025 Cuma günü sona eriyor. İlkokul, ortaokul ve lise kademelerinde binlerce öğrenci karne heyecanı yaşayacak. Gerekli not ortalamasına ulaşan öğrenciler Takdir ve Teşekkür Belgesi’ni de karneleriyle birlikte alacak. MEB Üstün Başarı Belgesi kimlere verilir sorusunun yanıtı da öğrenci ve veliler tarafından merak konusu oldu. Gerekli şartları yerine getiren öğrenciler ‘Üstün Başarı Belgesi’ ile de ödüllendirilecek. Başarı belgesi verilirken bazı kriterler göz önünde bulunduruluyor. Peki üstün başarı belgesi nasıl alınır? Lisede başarı belgesi kimlere verilir? MEB yönetmeliği detayları…

Meclis ne zaman tatile girecek 2025? 2025 TBMM 28. Dönem 3. Yasama Yılı çalışma takvimi: TBMM tatile girdi mi, ne zaman kapanacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) ne zaman tatile gireceği, kamuoyunda yer alan konulardan oldu. Özellikle önümüzdeki dönem emekli ve memur maaş zammının belirlenecek olması dolayısı ile Meclis’in kapanış tarihine gözler çevrildi. Bu haftaki en önemli gündem maddesi ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi olan Meclis’te, Genel Kurul, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek. Ayrıca ihtisas komisyonlarında başkan, başkanvekili, katip üye ve sözcü seçilecek. Peki, Meclis ne zaman tatile girecek 2025? İşte, 2025 TBMM 28. Dönem 3. Yasama Yılı çalışma takvimi ve ayrıntılar.